Θέσπιση νομικού πλαισίου στήριξης Θηροφυλάκων Κυνηγετικών οργανώσεων

Θέσπιση νομικού πλαισίου στήριξης Θηροφυλάκων Κυνηγετικών οργανώσεων

Αρ. Πρωτ. 185/17.06.09    

Προς Υπουργό:

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων


Στη ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης δραστηριοποιούνται 62 κυνηγετικοί σύλλογοι, οι οποίοι αριθμούν περίπου 60.000 μέλη. Τόσο η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης, όσο και οι άλλες Κυνηγετικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα υπό την αιγίδα της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, προχώρησαν ήδη από το 1999 στην εντατικοποίηση των προσλήψεων ιδιωτών φυλάκων θήρας, σε μια ενιαία και οργανωμένη προσπάθεια προστασίας και διαφύλαξης της πανίδας και του περιβάλλοντος. 

Πιο συγκεκριμένα οι Κυνηγετικές Οργανώσεις  της χώρας με δική τους πρωτοβουλία ανέλαβαν την χρηματοδότηση της πρόσληψης ιδιωτικών φυλάκων θήρας, οι οποίοι έχουν ως αντικείμενο τη διενέργεια ελέγχων για την πάταξη της λαθροθηρίας, την προστασία της άγριας πανίδας, καθώς και την υποβολή μηνύσεων όπου αυτό κριθεί αναγκαίο. Δηλαδή τα ίδια δικαιώματα που έχουν και οι δημόσιοι Θηροφύλακες όπως ρητά καθορίζεται από τον Δασικό Κώδικα ήδη από το 1969.

Ο συνολικός αριθμός των Θηροφυλάκων που έχουν προσληφθεί από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις σε όλη την χώρα ξεπερνά τους 500, ενώ η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος έχει καταθέσει και σχετική νομοθετική πρωτοβουλία αναφορικά με το ζήτημα της Θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων με μοναδικό στόχο τη διευκρίνιση ορισμένων θεμάτων που δημιουργήθηκαν από πράξεις των Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Από την στιγμή που ξεκίνησε η πρωτοβουλία αυτή των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών, έχουν σύμφωνα με στοιχεία των Κυνηγετικών Οργανώσεων, γίνει πάνω από 590.000 έλεγχοι και υποβληθεί γύρω στις 13.000 μηνύσεις από αυτούς τους ιδιωτικούς φύλακες θήρας με αποτέλεσμα να έχει σημειωθεί σημαντική ανάκαμψη των ειδών άγριας πανίδας προς όφελος του περιβάλλοντος της χώρας μας.

Ωστόσο το διωκτικό έργο των Θηροφυλάκων βρίσκει εμπόδια, που έχουν προκαλέσει διάφορα έγγραφα της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όσο παραμένουν αυτά τα αδικαιολόγητα εμπόδια που δυσχεραίνουν υπερβολικά την σωστή παροχή υπηρεσιών προς το περιβάλλον τόσο οι Κυνηγετικές Οργανώσεις που είναι οι εργοδότριες αυτών των φυλάκων θήρας, κινδυνεύουν να οδηγηθούν στην απόλυσή τους, σε μια χρονική περίοδο που τόσο η οικονομική κρίση, όσο και τα περιβαλλοντικά προβλήματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την άμεση λήψη μέτρων.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προχωρήσει άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο και γιατί δεν προωθεί την πρόταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, ώστε να συνεχιστεί η ομαλή και αποτελεσματική δράση των Θηροφυλάκων των Κυνηγετικών Οργανώσεων, ώστε να μην βρεθούν χωρίς εργασία οι απασχολούμενοι ως Θηροφύλακες, αλλά και να συνεχιστεί το έργο τους για την αποτελεσματική προστασία της πανίδας της χώρας μας;

Απάντηση Υπουργείου